Küba Krizi

Küba Krizi

Küba Füze Krizi, Sovyetler Birliği'nin Küba'ya nükleer füzeler kurmaya başladığı 1962'de meydana geldi. ABD buna izin vermedi ve on üç gergin gün ve birçok gizli müzakereden sonra Sovyetler Birliği füzeleri kaldırmayı kabul etti. Bu, belki de Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği'nin Soğuk savaş sırasında nükleer savaşa en yakın oldukları andı.

Krize Giden Yol

Krizden önce ABD, Domuzlar Körfezi istilasıyla Fidel Castro ve Küba'nın mevcut hükümetini devirmeye çalıştı. Bu işgal başarısız oldu, ancak Fidel Castro için bir uyarı görevi gördü. Ayrıca, ABD, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'ya grev yapmak üzere Türkiye ve İtalya'da birkaç nükleer füze sahası kurmuştu. Sonuç olarak, Sovyetler Birliği, ABD'ye vurabilecek füze sahalarına ihtiyaç duyduklarını hissetti. Aynı zamanda Küba hükümeti ABD'den korunmak istiyordu. Birlikte çalışmaya ve Sovyetler Birliği'nin ABD'nin çoğu bölgesini vurabilmesini sağlayacak Küba'ya nükleer füze yerleştirme projesine karar verdiler.

Kriz Nasıl Başladı?


14 Ekim 1962'de Küba üzerinde uçan bir Amerikan U-2 casus uçağı Küba'da uzun menzilli Sovyet füzelerinin resimlerini çekti. Bu daha önce hiç olmadığı gibi bir krizdi. Bu füzeler ABD'nin herhangi bir noktasına atılırsa nükleer savaş başlıklarıyla kitlesel yıkıma neden olabilirdi. Başkan Kennedy ana güvenlik danışmanlarıyla bir görüşme yaptı. Diplomasi tam kapsamlı Küba'ya saldırı ve istilaya kadar bir dizi seçeneği değerlendirdi. Ortak Genelkurmay Başkanları istila etmeye oy verdi. Bunun tek uygulanabilir seçenek olduğunu hissettiler. Ancak Kennedy, bunun ABD ile Sovyetler Birliği arasında III. Dünya Savaşı'nı başlatacağından endişeliydi. Bir deniz ablukası kurmak işe yarayabilirdi.

Abluka

Nihayet Kennedy bu planını 22 Ekim 1962'de duyurdu. Dünyaya füze üslerini gösterdi ve ABD'nin Küba'yı karantinaya alacağını söyledi. Bu, hiçbir saldırı silahının Küba'ya girmesine izin verilmeyeceği anlamına geliyordu. Ayrıca, Küba'dan ABD'ye yapılan herhangi bir saldırının Sovyetler Birliği'nden bir savaş eylemi olarak kabul edileceğini ilan etmişti. Önümüzdeki birkaç gün içinde kriz daha da şiddetlendi. Buna rağmen Sovyetler Birliği geri adım atmayacağını söyledi. Bu sırada Kennedy aslında ABD'nin Küba'yı istila etmesi gerektiğine inanıyordu.

Müzakereler


Sovyetler Birliği halka açık bir şekilde asla geri adım atmayacaklarını söylemesine rağmen, ABD ile gizlice görüşüyordu. Sonunda iki taraf bir anlaşmaya vardı. Sovyetler Birliği, ABD bir daha asla Küba'yı işgal etmemeyi kabul ettiği sürece füzeleri Küba'dan çıkaracaktı. Gizli olarak ABD de nükleer füzelerini Türkiye ve İtalya'dan çıkarmayı kabul etmek zorunda kaldı. Böylece kriz sona ermişti.

Krizin Sonuçları

Kriz Başkan Kennedy döneminde gerçekleşen en büyük olaylardan biriydi. Domuzlar Körfezi'nin başarısızlığından ve Berlin Duvarı'ndan sonra liderliği tartışma konusu olmuştu. Fakat şimdi ABD liderine tekrar güvenebilirdi.

Küba Füze Krizi Hakkında İlginç Gerçekler
  • O zamanlar Sovyetler Birliği lideri Başkan Nikita Kruşçev, Kennedy'nin Domuzlar Körfezi ve Berlin Duvarı'ndaki kararları nedeniyle zayıf olduğunu varsayıyordu. Kennedy'nin geri çekileceğini ve sonunda füzelere izin vereceğini düşünmüştü.
  • Krizden sonra, başkan ve Sovyetler Birliği lideri arasında Washington DC'den Moskova'ya bir yardım hattı kuruldu.
  • Küba lideri Fidel Castro, Kennedy ile Kruşçev arasındaki müzakerelerin dışında kaldığı için mutlu değildi.
  • ABD'deki herkes sonuçtan memnun değildi. General Curtis LeMay bunu ABD tarihindeki en büyük yenilgi olarak nitelendirdi.
  • Kruşçev kriz sırasında Başkan Kennedy'ye savaştan kaçınmak için anlaşmaya varmalarını isteyen kişisel bir mektup yazmıştı.