Uykusuzluk Hastalığı Nedenleri

Uykusuzluk Hastalığı Nedenleri

Uykusuzluk Hastalığı Nedir?

Uykuya dalmakta güçlük çekme, uyandığında uykusunu alamamış ve yorgun hissetme, uyku esnasında sık sık uyanma, sürekli beynin içinde dolaşan düşüncelerden kurtulamama, uyumaya çalışıldığında akla yapılması gereken işleri o an yapmak zorunda hissetme, uykuya dalmaktan korkma, uyanamamaktan korkma gibi durumların biri veya bir kaçını aynı anda yaşamaya uyku hastalığı denir. Teknolojinin ilerlemesi ile görülme sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ile insanların uyku saatlerinde genellikle sosyal medyada vakit geçirdikleri görülmüştür.

Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın birçok nedeni bulunmasına karşın genel nedenleri şunlardır:

-Beynin kişiyi yarım kalan işleri tamamlamaya zorlaması,

-Uykudan bir daha uyanamayacağı hissine kapılmak,

-Uyurken başına bir zarar gelmesine duyulan korku,

-İnsanların hayatlarına olan merak ile sosyal medya kullanımını bırakamama,

-Depresyonun verdiği zihinsel acıyı gece bir şeylerle uğraşarak geçirmeye çalışmak (Bu durum nadir görülür, genellikle depresyondaki kişiler daha çok uyumaya meyillidir.)

-Uykuyu zaman kaybı olarak görmek,

-Karanlık fobisi,

-Histamin hormonunda fazlalık ve dolayısıyla alerjik reaksiyonlar,

-Nazal iltihaplara veya geniz etine bağlı nefes almada güçlük çekmek,

-Fiziksel bir rahatsızlığa veya diğer sağlık problemlerine sahip olmak...

Bu Hastalığa Bağlı Olarak Gelişen Diğer Sorunlar

Hastalığın en tehlikeli yanı kendisinden çok sebep olduğu diğer rahatsızlıklar olarak görülür. Birkaç örnek vermek gerekirse; melatonin hormonu akşam 9'da salgılanmaya başlayan, gece 3'te en yüksek düzeyde salgılanan ve sabah 9';da salgılanması duran bir hormondur. Bu hormon epifiz bezinde üretilir ve kanseri engeller, saç dökülmelerini azaltır, kemik erimesine engel olur, beyni geliştirir ve güçlendirir, biyoritmi sağlar, vücudun büyük bir uyum içinde çalışmasını sağlar, depresyona engel olur, yaşlanmayı geciktirir ve daha sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Hatta bazı araştırmalar bu hormonun ömrü uzatabileceğini savunuyor. Ancak ne var ki bu hormon sadece uyku esnasında salgılanır, uykuda değilken yok denecek kadar az miktarlarda salgılanır. Uykusuzluk yaşayan veya gece uyumayıp gündüz uyuyan insanlarda ise tahmin edilebileceği gibi melatonin hormonu eksik üretilir. Buda kişinin sağlığını olabildiğince olumsuz etkiler. Bunların yanında uykusuzluğun verimliliği düşürme, hayat kalitesini düşürme gibi birçok sonucu olabilir. Hastalık hem psikolojik hem de fizyolojik olabilir. Bu yüzden genel bir çözümü olmamakla birlikte uykusuzluk problemi yaşayan insanlar genellikle psikiyatriste başvurur. Uygulanan genel tedavi yöntemleri; histamin (h2) antagonisti ilaçlar, sedatif ilaçlar, anti anksiyolitik ilaçlar, eksik hormon, minarel ve vitaminleri tamamlayıcı ilaçlar, antidepesanlar, antipsikotik ilaçlar, konuşma terapileri olarak sıralanabilir.